En declaracions a À Punt NTC, Julián Navas, del Col·legi de Farmacèutics de València, explica que el problema no està en la tipologia de la mascareta, sinó en la dificultat a l'hora de comprovar si el certificat de protecció de les mascaretes és l'adequat.
FUENTE: À Punt Media

En les últimes setmanes, molts ciutadans s'han trobat que, en accedir al seu centre mèdic, els obligaven a canviar la mascareta que portaven de casa per una quirúrgica. Aquesta situació, ja generalitzada a la majoria de les instal·lacions sanitàries, ha generat molts dubtes: són segures les mascaretes que portem? Són més segures les quirúrgiques d'un sol ús que les de tela?

En declaracions a À Punt NTC, Julián Navas, del Col·legi de Farmacèutics de València, explica que el problema no està en la tipologia de la mascareta, sinó en la dificultat a l'hora de comprovar si el certificat de protecció de les mascaretes és l'adequat. De fet, des que es va declarar la pandèmia, cada vegada hi ha més productes que arriben al mercat sense sotmetre's a cap avaluació o que acrediten una certificació falsa. Per aquesta raó, els col·legis de farmacèutics demanen més inspeccions al Ministeri de Consum o bé, als organismes responsables de les comunitats autònomes.

Davant aquesta problemàtica, À Punt ha preguntat a Julián Navas quines directrius hem de seguir a l'hora de protegir-nos i triar una mascareta. El responsable ens dona com a resposta les següents claus:

  • Comprovar que la mascareta està degudament etiquetada i/o acompanyada de documentació que n’acredite les característiques.
  • En aquesta etiqueta i/o documentació ha d'estar especificat que la mascareta compleix l'orde UNE: 0064 o UNE: 0065, normes que regulen la qualitat d'aquests productes a l'estat espanyol.
  • Pel que fa a les mascaretes de tela, s'ha d'acreditar una eficàcia de filtració de més d'un 90%, a més d'una respirabilitat inferior a 60Pa/cm2.
  • Si es tracta de mascaretes reutilitzables, s'ha d'indicar el nombre d'hores que es pot utilitzar.
  • En el cas de mascaretes que es poden llavar, s'ha d'especificar el nombre de voltes que es pot sotmetre la mascareta a aquest procés. També s'ha d'especificar la temperatura a la qual s'han de llavar i els productes que s’hi poden utilitzar.
  • Comprovar, en la mesura que siga possible, que el certificat de la mascareta és original i no una falsificació.

En cas que decidirem fabricar les mascaretes a casa:

  • Triar teles i materials entre les especificades en el web del Ministeri de Indústria, Comerç i Turisme.

  • Evitar situar la costura de la mascareta al centre, ja que és la part més exposada al flux respiratori.

Finalment, els experts recorden que, al marge del tipus de mascareta que decidim utilitzar, el més important és donar--hi un bon ús, de manera que tapen sempre la boca i el nas. A banda, el fet de portar mascareta no ens ha de condicionar a l'hora de prendre altres mesures, com ara mantindre una distància adequada respecte a altres persones.

Homologació de les mascaretes transparents

La necessitat de portar mascareta per a previndrer contagis de coronavirus ha suposat una nova barrera de comunicació per a les persones sordes, ja que els impedix llegir els llavis dels seus interlocutors i interlocutores. Per aquesta raó, la secretària general del PSPV-PSOE a la província de València, Mercedes Caballero, ha demanat que s'accelere el procés d'homologació de mascaretes transparents perquè aquestes puguen arribar al mercat amb totes les garanties. Es tracta d'una mesura que també va ser proposada fa un mes per Compromís.

 

Farmacias abiertas y de urgencia más cercanas