Jaime Giner Martínez adverteix que, sense mediació del professional farmacèutic, els autotests "poden perjudicar més la pandèmia que beneficiar-hi"

FUENTE: À PUNT

El tests d'autodiagnòstic de la Covid-19 sense recepta mèdica han arribat aquest dijous a les farmàcies. La mesura, que feia mesos que la reclamaven els farmacèutics, no ha apaivagat l'enuig d'alguns professionals. "Estem molests perquè ens han tractat malament" s'ha lamentat el president del Col·legi de Farmacèutics de València, Jaime Giner Martínez, en Les notícies del matí.

Giner assegura que la solució adoptada pel govern espanyol està lluny del que volia el sector, que apostava per habilitar algun sistema de mediació perquè els resultats positius es comunicaren al sistema sanitari des de la farmàcia.

"Volíem que els resultats estigueren registrats i comunicats a l'administració, perquè si la prova a casa és positiva i no ho comuniques pot perjudicar més la pandèmia que beneficiar-hi", adverteix.

Recorda que el Col·legi de Farmacèutics de València va oferir la seua xarxa d'oficines de manera altruista perquè els professionals feren i interpretaren les proves, que només són efectives quan els pacients evidencien símptomes, generalment al cap de cinc dies des del contacte positiu.

"Els positius són orientatius i han de confirmar-se per una PCR, i en els negatius, si s'ha estat en contacte amb una persona infectada, cal mantindre el confinament preventiu, perquè passen dies fins que es manifeste el contagi i puga detectar-se amb el test d'antígens".

"Hem oferit les farmàcies de manera gratuïta per a descongestionar l'atenció primària"

"Els farmacèutics som els professionals més preparats per a fer aquestes proves. És vergonyós que ens hagen tractat així, i que ens diguen que volem beneficar-nos econòmicament, quan els hem oferit la xarxa de farmàcies de manera gratuïta per a ajudar a descongestionar l'atenció primària" ha explicat Giner. El portaveu dels farmacèutics de la província de València també ha criticat que mentre se'ls prohibia vendre els test d'antígens, aquest es podia adquirir "sense cap seguretat" en diversos portals d'Internet.

D'altra banda, Jaime Giner també ha instat la Conselleria de Sanitat Universal a recuperar el programa de farmàcia a domicili, que es va activar durant el confinament i es va suspendre uns mesos després, al maig de 2020, durant la primera desescalada. La cancel·lació, segons ha explicat, va fer que es desplaçaren a les farmàcies persones amb positiu confirmat, quan tot el nucli familiar estava contagiat.

Farmacias abiertas y de urgencia más cercanas